Τα ''Atalef'' Στη Noble Dina 2013

aviationlive | 7/28/2013 04:03:00 μ.μ. | 0 σχόλια

Το περασμένο Μάρτιο διεξήχθη η άσκηση "Noble Dina 2013" με τη συμμετοχή των ναυτικών δυνάμεων της Ελλάδας των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Χειριστής της 193 μοίρας "Defenders of the West" που επιχειρεί με ελικόπτερα AS565MA "Atalef" περιέγραψε στην σελίδα της ΗΗΑ την εμπειρία του από την συμμετοχή στην άσκηση.

Eurocopter SA565 Panther 'Atalef'.  Israel Air Force / Navy
Τα Atalef ειναι η Ισραηλινή έκδοση του Panther της Ευrocopter
Οι δυσκολίες για το κλιμάκιο της μοίρας ξεκίνησαν με τον απόπλου... μπορεί να υπάρχει άμεση  συνεργασία με το ναυτικό αλλά η προσαρμογή στη ζωή του πλοίου ήταν δύσκολη, η θάλασσα ήταν "φουσκωμένη" και αρκετοί από εμφάνισαν συμπτώματα ναυτίας. Aφού "επιζήσαμε" τις πρώτες δύο ημέρες, φτάσαμε στη Κρήτη.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης οι ναυτικές δυνάμεις κλήθηκαν να επιχειρήσουν σε διεθνή ύδατα έχοντας περιορισμένη "εικόνα". Τα Atalef με την ανάληψη αποστολών ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance) έπρεπε να μεταδώσουν στα πλοία, εικόνα της τακτικής κατάστασης. 
Ανάμεσα στα αντικείμενα η συνεργασία και συντονισμός μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων,  έρευνα διάσωση και ναυτιλία.(C) IAF
Ήμασταν σε ξένοι ανάμεσα σε ξένους, ανήκαμε στην αεροπορία ενώ εκείνοι στο ναυτικό... Κάθε "δύναμη" χρησιμοποιούσε την δική της ορολογία. Μεταξύ ελικοπτεράδων υπάρχει συνεννόηση αλλά και σε αυτή τη περίπτωση έπρεπε να βρεθεί κοινή γλώσσα επικοινωνίας. Ακόμη και οι Αμερικάνοι δεν χρησιμοποιούσαν συχνά την ΝΑΤΟική ορολογία. Αυτή είναι η πρόκληση όταν συνεργάζεσαι με ξένες δυνάμεις.

Επιχειρούσαμε σε άγνωστη περιοχή και ερχόμασταν σε επαφή με πληρώματα και υποδομές πλοίων για πρώτη φορά. Μπορεί να είχαμε περισσότερο χώρο για να προσνηωθούμε αλλά την τελευταία φορά που το πραγματοποιήσαμε σε ξένο πλοίο ήταν  τo 2008 στο πλαίσιο της άσκησης Kia Green 08. Η απο-προσνήωση είναι μια απαιτητική διαδικασία, ειδικότερα όταν η θάλασσα έχει έντονο κυματισμό μπορεί να κάνει την αποστολή πιο περίπλοκη. Οπότε έπρεπε να προσαρμοστούμε γρήγορα και να εφαρμόσουμε κοινές διαδικασίες.

(C) IAF
Σε αρκετά αντικείμενα επιχειρούμε διαφορετικά, στη Noble Dina είχαμε την ευκαιρία να έλθουμε σε επαφή με νέες τακτικές και να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας σχετικά με τρόπο συνεργασίας πλοίου - ε/π.

Category: , , ,

0 σχόλια