Chinook Αντί Tων Blackhawk

aviationlive | 8/05/2013 01:57:00 μ.μ. | 9 σχόλια

Από το Defencepoint

Η διάθεση 10 12 CH-47D Chinook προτάθηκε από αμερικανικής πλευράς ως εναλλακτική επιλογή του ελληνικού αιτήματος για την παραχώρηση ελικοπτέρων γενικής χρήσης UH-60 Blackhawk

(C) D. Sampanis
Η αμερικανική πλευρά συμφώνησε για την παραχώρηση 30 ελικοπτέρων της έκδοσης UH-60L σε τιμή ίδια με αυτή που κοστίζει στον αμερικανικό Στρατό η πρόσκτηση ενός ελικοπτέρου του τύπου. Δυστυχώς όμως για τα σημερινά ελληνικά οικονομικά δεδομένα, το κόστος των περίπου 500 εκατ. δολαρίων για τα 30 ελικόπτερα είναι μη υποστηρίξιμο οικονομικά. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, επελέγη η λύση των Chinook που συνολικά προσφέρουν μεγαλύτερη μεταφορική ικανότητα από 30 UH-60L Blackhawk αλλά και βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία με την Αεροπορία Στρατού και η υποδομή τεχνικής και λογιστικής υποστήριξης ήδη υπάρχει. 

(C) D. Sampanis
Τα ελικόπτερα προτού παραδοθούν θα υποστούν γενική επιθεώρηση και ανακατασκευή. Αν και οι υπάρχουσες πληροφορίες για το κόστος πρόσκτησης και γενικής επιθεώρησης των ελικοπτέρων, δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν, εν τούτοις το συνολικό κόστος του προγράμματος των Chinook αποτελεί κλάσμα του κόστους των Blackhawk. Σε κάθε περίπτωση η απόκτηση των CH-47D Chinook ικανοποιεί άμεσα μία εξαιρετικά πιεστική επιχειρησιακή απαίτηση του ΓΕΕΘΑ που αφορά στη δυνατότητα άμεσης αντίδρασης και επέμβασης δυνάμεων.


Ανανέωση :

ΟΥΔΕΠΟΤΕ έγινε από τις ΗΠΑ προσφορά ΔΩΡΕΑΝ παραχώρησης ελικοπτέρων γενικής χρήσης UH-60 Blackhawk για οποιοδήποτε αριθμό. Μάλιστα, σε επαναλαμβανόμενες πιεστικές αιτήσεις της ελληνικής πλευράς, οι ΗΠΑ απάντησαν ότι δεν υφίσταται δυνατότητα δωρεάν παραχώρησης λόγω περιορισμών της νομοθεσίας τους για το συγκεκριμένο υλικό.

Ακόμη και η προσωπική παρέμβαση του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου στον Αμερικανό ομόλογο του στρατηγό Martin Dempsey με τον οποίο διατηρεί πολύχρονη γνωριμία το μόνο που απέφερε ήταν η προσφορά ελικοπτέρων UH-60L Blackhawk στην τιμή των 18,6 εκατομμυρίων ευρώ έκαστο, που είναι η τιμή προμήθειας τους από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.
Όμως ακόμη και σε αυτή την τιμή μονάδας το ποσό για την απόκτηση των 30 ελικοπτέρων που κατ’ ελάχιστο εξυπηρετούσε τις ελληνικές επιχειρησιακές απαιτήσεις (περίπου 550 εκατ. ευρώ), είναι, με βάση τα τρέχοντα δημοσιονομικά δεδομένα, αστρονομικό και κατά συνέπεια απαγορευτικό.

Τελικά η ασφυκτική πίεση εκ μέρους του Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ στον στρατηγό Dempsey, είχε ως αποτέλεσμα την προσφορά των 10 CH-47D Chinook. Η αμερικανική προσφορά υποβλήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση και με κόστος 90 ως 110 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει την πώληση 10 ελικοπτέρων CH-47D Chinook καθώς και τις εργασίες συντήρησης, αναβάθμισης και τοποθέτησης συστήματος αυτοπροστασίας. 

Τα 10 ελικόπτερα θα παραδοθούν στην Αεροπορία Στρατού του Ελληνικού Στρατού πλήρως έτοιμα για άμεση επιχειρησιακή εκμετάλλευση και μάλιστα σε νεότερη (πιο αναβαθμισμένη) διαμόρφωση από τα ομοιότυπα ελικόπτερα που βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία.

Επί του πρακτέου, θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η μεταφορική ικανότητα των 10 CH-47D Chinook είναι μεγαλύτερη των 30 UH-60L Blackhawk και μάλιστα με κλάσμα του οικονομικού κόστους. Δεύτερον, ότι με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας αλλά και την άρνηση των ΗΠΑ για δωρεάν παραχώρηση Blackhawk, ήταν η βέλτιστη δυνατή λύση για την ΑΜΕΣΗ ενίσχυση της δυνατότητας αερομεταφοράς των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης. Και μάλιστα λύση που εξασφαλίστηκε με πολύ μεγάλες δυσκολίες και την άσκηση φορτικής πίεσης.


Category: , , ,

9 σχόλια

  1. Ανώνυμος says:

    Από το τίποτα..μια χαρά είναι και μακάρι να γίνου 20-22!
    bπολύ περίεργη όμως είναι η πρόταση που κάνουν ή έκαναν για τα UH-60L τα οποία τα βρίσκω εξαιρετικά και για τις δικές μας ανάγκες.

    Για πιο λόγο έγινε αυτή η αρνητική στην ουσία πρόταση όταν υπάρχουν σε μεγάλα αποθέματα και ο συγκεκριμένος τύπος αλλά και άλλοι συν τοις άλλοις ότι θα αυξήσουν περαιτέρω τη πώληση ανταλλακτικών για τον συγκεκριμένο τύπο..

    Προβοκάτωρ

  2. Οι αρχικές πληροφορίες μιλούσαν για παραχώρηση Blackhawk "A" και όχι για "L", οι λεπτομέρειες από τις επαφές είναι άγνωστες.

  3. Thanasis says:

    Παλαιότερα πολλοί έλεγαν για ομοιοτυπία στις ΕΕΔ. Αλήθεια σε καιρούς μη παχαιών αγελάδων όπως είναι η σημερινή εποχή δεν θα έπρεπε να αποτελεί πρωταρχικό σκοπό των υπευθύνων;

  4. Manolis says:

    Παρεπιμπτοντως, παραδοθηκε τον Ιουλιο και 6ο ΝΗ-90 το οποιο φερει εξοπλισμο διασωσης, συνεπως δινει και στην ΑΣ τετοια δυνατοτητα μετα το ΠΝ και την ΠΑ. Μεσα στο καλοκαιρι αναμενεται και το 7ο.

  5. Κάπου είχε πάρει μια φωτογραφία το μάτι μου πρέπει να ήταν στο armyaviation ή στο fb.

  6. Manolis says:

    Διορθωση , εξοπλισμο αεροδιακομιδης ασθενων, οχι διασωσης (βαρουλκο).

  7. Ναι για τη συλλογή medevac λέω και εγώ.

  8. Σε ότι αφορά την παραλαβή των ελικοπτέρων NH-90, ...

    ... η μονάδα θα είναι σε θέση να εκτελέσει τα επιχειρησιακά σχέδια, αλλά και να συμμετέχει σε αεροδιακομιδές επικουρικά προς την Πολεμική Αεροπορία.

    http://www.defence-point.gr/news/?p=83647

  9. Manolis says:

    KAI βαρουλκο μπορει να προστεθει , πηρε καπου το ματι μου.