Τουρκικές Ειδήσεις

aviationlive | 3/18/2014 08:25:00 μ.μ. | 2 σχόλια



07.01.14 : Διεθνείς αντιδράσεις προκάλεσε η είδηση της αθώωσης των πέντε κατηγορουμένων αξιωματικών από  την στρατιωτική δικαιοσύνη της Τουρκίας για την σφαγή στο Uludere/Roboski. Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τις οικογένειες των 34 θυμάτων Meral Danış Beştaş, δήλωσε πως η υπόθεση θα "πάει" σε συνταγματικό δικαστήριο και αν και εκεί δεν υπάρξει δικαίωση, θα απευθυνθούν στο ΕΔΑΔ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

13.01.14 : Μεταγωγικό αεροσκάφος της THK βγήκε από τον διάδρομο, όταν κατά την φάση της απογείωσης παρουσίασε βλάβη. Για δύο ώρες η αεροπορική βάση του Diyarbakir έκλεισε και οι πτήσεις δρομολογήθηκαν προς τον αερολιμένα Mardin. Δεν είναι γνωστή η έκταση των ζημιών που υπέστη το αεροσκάφος.

14.01.14 : Ξένους χειριστές προσλαμβάνει η Turk Hava Yollari καθώς το έμψυχο δυναμικό από την Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια που έχει θέσει η εταιρία. Χαρακτηριστική η δήλωση του διευθύνοντα σύμβουλου της THY, Temel Kotil για τις ικανότητες τους :

Nobody should be offended, but we need to maintain some certain level of quality. I don’t want to say ‘unsafe’ referring to those pilots, but they don’t fit with our criteria,”


14.01.14 : Σύμφωνα με έγγραφα που έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα Taraf  η σφαγή στο Uludere/Roboski οφείλεται σε εσφαλμένες πληροφορίες που δόθηκαν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Ο δημοσιογράφος Mehmet Baransu υποστηρίζει  πως η MiT στις 27 Νοεμβρίου του 2011 ενημέρωσε τις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία πως ο Fehman Hüseyin, ηγετικό στέλεχος του PKK θα περνούσε από το Ιράκ στην Τουρκία, κάτι που τελικά δεν έγινε. Σχετική ενημέρωση υπήρξε και στις 21 Δεκεμβρίου, την ημέρα της "σφαγής", με τον δημοσιογράφο να αφήνει υπόνοιες κατά της MiT.



22.01.13 : Πρόστιμο, επιβλήθηκε στους 4 επιζώντες της σφαγής του Uludere/Roboski για την παράνομη έξοδο τους και είσοδο τους στην χώρα. Κάθε ένας από τους επιζώντες της αεροπορικής επιδρομής θα κληθεί να καταβάλει στο τουρκικό κράτος 2000 τουρκικές λίρες, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 650 €.


24.01.14 : Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (06.2012) που όριζε τον υποχρεωτικό χρόνο παραμονής των ένστολων σε υπηρεσία, διατάραξε τις εσωτερικές ισορροπίες παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας για το αντίθετο. 'Ετσι με νέα ρύθμιση θα αλλάξει ξανά ο νόμος αυξάνοντας το χρόνο παραμονής από τα 10 χρόνια που είναι σήμερα, στα 15.

Οι παραιτήσεις σε αριθμούς :

2010...............147
2011...............149
2012...............174
2013...............214
2014...............74 (δεν είναι ο τελικός αριθμός)

2000 ώρες σε scramble έχουν συμπληρώσει τα αεροσκάφη της 162 "Zipkin", επιχειρώντας από την α/β στο Incirlik.
Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν εσωτερική αναδιάταξη των εναέριων μέσων της THK για την αντιμετώπιση των νέων απειλών*, εντούτοις όπως μαρτυρούν κάποια "σηματάκια", αεροσκάφη της 162 Filo "Zipkin", που υπάγεται στην 1. Hava Kuvveti Komutanlığı, επιχειρούν στο τομέα ευθύνης της 2. Hava Kuvveti Komutanlığı αναλαμβάνοντας καθήκοντα QRA.

Παραφράζοντας το σλόγκαν της THY από Globally Yours σε Globally Your Scramble... η 162 Filo καθήκοντα QRA στις αεροπορικές βάσεις της 2ης Incirlik Batman και Mus

*Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο της Lale Kemal για την εφημερίδα Zaman σύμφωνα με το οποίο, η  Συριακή Αεροπορία έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί καθημερινά 100 εξόδους αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Από αυτές, οι μισές πτήσεις αφορούν αποστολές, το 25% πτήσεις λογιστικής υποστήριξης, ενώ το υπόλοιπο 25% εκπαίδευση νέων χειριστών.


 
11.02.14 : Ένα βίντεο στο οποίο πρωταγωνιστεί προσωπικό της 4ncü Ana Jet Üs Komutanligi (έδρα των 141 142 και 143 Filo), έγινε η αφορμή για συνταχθεί αναφορά σε βάρος τους για ανάρμοστη συμπεριφορά. Το βίντεο εστάλη ανώνυμα στη Διεύθυνση Πληροφοριών της Τουρκικής Αεροπορίας (İstihbarat Kısım Amirliği). Οι 20 ένστολοι κινήθηκαν νομικά και ο δικηγόρος τους, Halil Ilker Celik δήλωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία φθοράς των ενόπλων δυνάμεων και το συγκεκριμένο "βίντεο" αποτελεί μέρος αυτής.

Περισσότερα για τα "βίντεο" και τις διώξεις μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 Koçağılı, 20 χρόνια μετά την αεροπορική επιδρομή (C) DHA
24.02.14 : Έφεση άσκησε η Τουρκία κατά της απόφασης του ΕΔΑΔ που την βρήκε ένοχη για την αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησαν αεροσκάφη της ΤΗΚ το 1994 και την υποχρέωνε να αποζημιώσει τους συγγενείς των θυμάτων με το ποσό των 2,3 εκατ. € 
Ο δικηγόρος των θυμάτων Tahir Elci, ισχυρίστηκε πως οι επιδρομές στα χωριά Kuşkonar και Koçağılı άφησαν πίσω τους 43 νεκρούς και όχι 38, αλλά οι οικείοι τους δεν θέλησαν να κινηθούν νομικά, ενώ αποκάλυψε πως ο θάνατος των 25 από αυτών δεν έχει δηλωθεί επίσημα.

Για τις αεροπορικές επιδρομές μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Για την καταδικαστική απόφαση του ΕΔΑΔ μπορείτε να διαβάσετε εδώ.




26.02.14 : Υπο μία ενιαία διοίκηση θα περάσει η Τακτική Αεροπορία της THK. H 1. Hava Kuvveti Komutanlığı με έδρα το Eskisehir και η 2. Hava Kuvveti Komutanlığı με έδρα.το Diyarbakir πρόκειται να συμπτυχθούν.

Category: , , , , ,

2 σχόλια

  1. strategy says:

    Eξέλιξη της τελευταίας στιγμής: Σε νέο ηχητικό ντοκουμέντο, στενός σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού συζητά με το Γενικό Διευθυντή των Τουρκικών Αερογραμμών για μεταφορά όπλων προς τους ισλαμιστές αντάρτες της Νιγηρίας με αεροσκάφη της ΤΗΥ!

    https://www.youtube.com/watch?v=EaRErLIGQVM

  2. "I do not know whether these (weapons) will kill Muslims or Christians. I feel sinful," Karatas is allegedly heard saying.

    http://news.yahoo.com/turkish-airlines-allegedly-ships-arms-nigeria-tape-reveals-202353840.html