Ο Σμηνίτης Που Στράβωσε 6 Pitot

aviationlive | 10/08/2014 10:23:00 π.μ. | 9 σχόλια

Δεκαετία 1980, ενώ ο πόλεμος μεταξύ Ιράν-Ιράκ βρισκόταν σε εξέλιξη έξι Mirage F1 προερχόμενα από τη Γαλλία με τελικό σταθμό το Ιράκ πραγματοποίησαν ενδιάμεση στάση στην 120ΠΕΑ με έδρα τη Καλαμάτα. Τα αεροσκάφη φυλάσσονταν. Ένας από τους σκοπούς, περιεργαζόμενος το σωλήνα pitot - πιθανότατα έκανε μονόζυγο - και τον στράβωσε προς τα κάτω...

Ο Σμηνίτης στράβωσε και τους υπόλοιπους πέντε... θεωρώντας ότι η πράξη του θα περνούσε απαρατήρητη. Το επόμενο πρωί κατά την προετοιμασία των αεροσκαφών για την αναχώρηση έγινε αντιληπτό το μέγεθος της "ζημιάς" και απειλήθηκε διπλωματικό επεισόδιο.

@

Τα παραπάνω καταγράφει ο Κώστας Ε. Αθανασόπουλος στο βιβλίο του Στην Αεροπορία (1931 - 2006) Μαρτυρίες Στρατευσίμων και Μονίμων.

Το ενδιάμεσο quiz της εβδομάδας...μύθος ή πραγματικότητα;

υγ.Να θυμήσουμε το πρόσφατο περιστατικό με πρωταγωνιστή ένα Σμηνίτη της ΗΗΑ.

Category:

9 σχόλια

  1. AXEΡΩΝ says:

    Ὁ Τσιμούχας πάντως δέν ὑπηρέτησε στην 120,ἀπ΄ὅσα γνωρίζω...

  2. Ανώνυμος says:

    πιο βλάκας...........πεθαίνεις

  3. Ανώνυμος says:

    Τελικα τι ειναι οι αστικοι μυθοι....!!!! Την ιδια ιστορια την ειχα ακουσει και για την 115ΠΜ-Χανια και παλι με πρωταγωνιστη παλι σμηνιτη που εκτελουσε χρεη σκοπου στην χωρο σταυθμευσης των Α/φων δυτικα του υποστεγου και αφορουσε F-1 αλλα δεν ειμαι σιγουρος εαν ηταν Ελληνικα ή Γαλλικα
    Χρηστος

  4. Ο Τσιμούχας από πάντα ήταν ζημιάρης.

  5. Μα είναι αστικός μύθος (μέχρι να επιβεβαιωθεί) Χρήστο, υπάρχουν πολλές παραλλαγές της συγκεκριμένης ιστορίας.

  6. Ανώνυμος says:

    προσπαθω να θυμηθω πως μου ειχαν πει την ιστορια εαν ηταν ανταλλαγη Μοιρων (πραγμα δυσκολο γιατι δεν εχω ακουσει ποτε για Γαλλικα Μιραζ F-1 εκεινη την εποχη στην 115) ή καμια δικια μας ασκηση με Ελληνικα Μιραζ στα Χανια (πιο πιθανο απο θεμα επισκεψης αλλα εδω δεν κολλαει ο σκοπος)
    Χρηστος

  7. Philip says:

    Που ειναι ο Τσιμουχας;

  8. @Philip
    Προέλαση
    http://limitofadvance.wordpress.com/

  9. rigatos says:

    Οντως έγινε. Το ακούσαμε και εμείς τότε (1980) στην 112 Ελευσίνα 356 που υπηρετούσα. Δεν πρέπει να είναι μύθος. Και μάλιστα η πληροφορία ήρθε απο μόνιμους , όχι απο έφεδρους.