MCU : Εναλλακτικός Εκσυγχρονισμός Σε Τεχνολογικά Ξεπερασμένα Αεροσκάφη

aviationlive | 11/03/2012 02:19:00 μ.μ. | 2 σχόλια

Το "Munitions Control Unit" ή "MCU"(C)Raytheon
 Το MCU της Raytheon ή αλλιώς Munitions Control Unit, δίνει τη δυνατότητα σε αεροσκάφη/ελικόπτερα, που έχουν υπερβεί το όριο μέσης ζωής και η "συμβατική" αναβάθμιση κρίνεται ασύμφορη ή αδύνατη, να φέρουν σύγχρονα όπλα κρούσης.

 Σε αντίθεση με τα ολοκληρωμένα πακέτα αναβάθμισης (ραντάρ-υπολογιστής-λογισμικό) το MCU έχει ελάχιστο κόστος κτήσης. Eίναι "plug-and-play", για την εγκατάσταση του δεν απαιτούνται μετατροπές στο λογισμικό πτήσης και φορτίων, ενώ ελάχιστες είναι οι αλλαγές που πραγματοποιούνται στις καλωδιώσεις του αεροσκάφους.

 Ένα MCU μπορεί να ελέγξει ταυτόχρονα μέχρι έξι σταθμούς ανάρτησης όπλων, τέσσερις αέρος-εδάφους και δύο αέρος-αέρος, στους οποίους το αεροσκάφος δύναται να φέρει AGM-154 JSOW, LGB Paveway IV, Enchanced Paveway II, AGM-65 Maverick και Aim-9M Sidewinder ενώ κατά απαίτηση του χρήστη μπορoύν να πιστοποιηθούν και άλλα όπλα. 
 Το κουτί λειτουργεί σαν διεπαφή μεταξύ των φορτίων και του αεροσκάφους. Στην είσοδο του λαμβάνει διακριτό,αναλογικό ή σήμα αρτηρίας MIL-STD-1553, το οποίο η raytheon "μετέφρασε" και αντιστοίχισε σε εντολές που διαβιβάζονται μέσω του MCU στα όπλα.


Weapon status , πληροφορίες gps και ναυτιλίας , δεδομένα για το στόχο κλπ. είναι μερικές από τις "πληροφορίες" που στέλνει το MCU στο χειριστή μέσω της MFD (C)Raytheon
 Ο χειριστής λαμβάνει στην MFD τις απαραίτητες πληροφορίες από τα όπλα και μπορεί να αλληλεπιδράσει σε αυτά μέσω της διαμόρφωσης HOTAS είτε μέσω των MFD.

 Πρώτος "πελάτης" του συστήματος η Ινδική πολεμική αεροπορία, που θα εγκαταστήσει το Munitions Control Unit σε 126 Jaguar στα πλαίσια εκτεταμένου εκσυγχρονισμού του στόλου.Σύμφωνα με ανακοίνωση της Raytheon το 2009 ξεκίνησαν οι εργασίες πιστοποίησης του σε αεροσκάφος F-16. 


Category:

2 σχόλια

  1. Ανώνυμος says:

    Σε τι μπλοκ F-16? Ολοκληρωθηκαν? Μanolis

  2. Δυστηχώς δεν γνωρίζω λεπτομέρειες,για την πιστοποίηση γίνεται αναφορά σε δελτίο τύπου της Raytheon εδώ http://raytheon.mediaroom.com/index.php?s=43&item=1308 .Αν κάνει όσα υπόσχεται θα ήταν η ιδανική λύση για "ξεγραμμένα" αεροσκάφη.