40 Χρόνια Από Την Κατάρριψη Των F-102A Της THK

aviationlive | 7/21/2014 03:57:00 μ.μ. | 4 σχόλια

40 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το ιστορικό scramble που δόθηκε σε ένα ζευγάρι αεροσκαφών F-5Α της 337 ΜAH την 22α Ιουλίου του 1974... η εξέλιξη της αερομαχίας και το αποτέλεσμα της έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό το 2001 όταν ένας εκ των πρωταγωνιστών έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό Cockpit.

Σήμερα - έστω και με καθυστέρηση 40 χρόνων - η πολιτεία οφείλει να πράξει τα αυτονόητα, να αναγνωρίσει τις πράξεις όλων εκείνων που βρέθηκαν στη πρώτη γραμμή και να απονείμει τις ηθικές αμοιβές που αρμόζουν σε όσους στάθηκαν απέναντι στο τούρκο εισβολέα.

(C) K. Καββαδίας
υγ. στον ιστότοπο της ΠΑ αναφέρεται "Το Αναμνηστικό Μετάλλιο Επιχειρήσεων Κύπρου" γνωρίζει κανείς αν έχει απονεμηθεί στα πληρώματα των Noratlas που συμμετείχαν στην επιχείρηση ''ΝΙΚΗ'' ;


Category: , , ,

4 σχόλια

  1. Ανώνυμος says:

    "Σήμερα - έστω και με καθυστέρηση 40 χρόνων - η πολιτεία οφείλει να πράξει τα αυτονόητα, να αναγνωρίσει τις πράξεις όλων εκείνων που βρέθηκαν στη πρώτη γραμμή και να απονείμει τις ηθικές αμοιβές που αρμόζουν σε όσους στάθηκαν απέναντι στο τούρκο εισβολέα"

    Το αλλο με τον Τοτο το ξερετε;Ο Τουρκος μπορει να θυμωσει,και εμεις ως κρατος δεν πρεπει να κανουμε στους γειτονες μας τετοια χουνερια.Εχουμε ενα επιπεδο,μια ανωτεροτητα ως εθνος,μια υπεροψια και μια υποψια,και γενικα οτι καταληγει σε ψια.
    Παρεμπιπτοντως μεσα στο κτηριο της 343SQ υπηρχε παρομοιου θεματος πινακας που υπενθυμιζε το γεγονος κατα το οποιο ενα Τουρκικο F-102 επεσε κατα λαθος πανω στον δικο μας ΑΙΜ-9.Ελπιζω να μην βρεθει κανεις Συριος(γιατι και αυτοι εχουν πολλα θυματα απο ΑΙΜ-9) και παραπονεθει οτι κανω γελοια σχολια με τον πονο τους.

    Geloios TSIMUHAS.

  2. Manolis says:

    Ο νομος:
    http://nomoi.info/ΦΕΚ-Α-8-2001-σελ-1.html
    Συμφωνα με την παρακατω διευκρινιστικη επιστολη Ραγκουση, το δικαιουνται ολοι οι συμμετεχοντες έφεδροι , εχει απονεμηθει σε 1564 πολεμιστες κατοπιν αιτησεως τους, καθως και φονευθεντες και αγνοουμενοι μονιμα στελεχη , αρα μονο το πληρωμα του Noratlas που καταρριφθηκε το δικαιουται απο πλευρας ΠΑ...Καλυτερα, θα το δινανε και στο Τζογανη.
    http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/7556511.pdf
    Η απονομη (συγγνωμη για τον πολιτικο συνδεσμο ισως του πιο αχρηστου ΥΕΘΑ)
    http://meimarakis.gr/press.asp?id=267

  3. Manolis says:

    Σαν σημερα απο το haf.gr :
    22/7/1974 - Αεροσκάφη Noratlas της 354 Μοίρας Μεταφορών εκτέλεσαν την άκρως δυσχερή επιχείρηση αερομεταφοράς των Ελλήνων καταδρομέων από την Κρήτη (Σούδα) στην Κύπρο. Από τα 15 αεροσκάφη που συμμετείχαν στην αποστολή, υπό την κωδική ονομασία "ΝΙΚΗ", δύο δεν κατόρθωσαν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, ενώ ένα κατερρίφθη κατά την προσγείωσή του. Η κατάρριψη του Noratlas με χαρακτηριστικό κλήσεως "ΝΙΚΗ-4", στο λόφο της Μακεδονίτισσας, στοίχισε τη ζωή του πληρώματος και των 27 καταδρομέων (ένας διασώθηκε). Το τετραμελές πλήρωμα αποτελούσαν οι Αντισμήναρχοι Βασίλειος Παναγόπουλος και Στέργιος Συμεωνίδης, καθώς και ο Αρχισμηνίας Ηλίας Άνθιμος και ο Ανθυποσμηναγός Γεώργιος Δάβαρης.
    Aιωνια η μνημη τους (κι'ας μην πηραν προαγωγες και παρασημα).