Πώληση Ελληνικών F-16 Στη Βουλγαρία .2

aviationlive | 10/11/2014 10:17:00 π.μ. | 18 σχόλια

Επανερχόμαστε στο ζήτημα της πώλησης Ελληνικών αεροσκαφών στη Βουλγαρία μετά την πρόσφατη ανάρτηση, με αφορμή το άρθρο του Παναγιώτη Γαλιάτσου στη Καθημερινή.

Τελικά δεν ήταν σενάρια....

DSC01702

Σε διαβουλεύσεις με τη Βουλγαρία και τις ΗΠΑ βρίσκεται η κυβέρνηση με αντικείμενο την πώληση ενός αριθμού ελληνικών μεταχειρισμένων αεροσκαφών τύπου F-16 στη Σόφια. Η Πολεμική Αεροπορία επιδιώκει να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί μέσω leasing ισάριθμων αεροσκαφών του ιδίου τύπου από τις ΗΠΑ. Για την επιδιωκόμενη συμφωνία υπάρχει ήδη ένα προηγούμενο, η αγορά πoρτογαλικών F-16 από τη Ρουμανία τον Οκτώβριο του 2013. Τόσο η Ρουμανία όσο και η Βουλγαρία είναι μέλη του ΝΑΤΟ από το 2004, το στρατιωτικό τους υλικό όμως είναι σοβιετικής προέλευσης και απαρχαιωμένο.

Τον περασμένο Φεβρουάριο το ΝΑΤΟ ζήτησε από τη Σόφια να αναβαθμίσει τις Ενοπλες Δυνάμεις της, ζητώντας επιτακτικά την αγορά μαχητικών δυτικού τύπου, καθώς η Σόφια διέθετε MiG-21, MiG-29 και Su-25. Η πρώτη προσέγγιση με την Ελλάδα έγινε στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας Δ. Αβραμόπουλου και Ανγκελ Ναϊντένοφ, τον Μάρτιο. Στη συνέχεια, ο υπουργός Αμυνας και ο πρωθυπουργός εκπόνησαν τη στρατηγική για το τι ακριβώς επιδιώκει η Ελλάδα από αυτή τη συμφωνία.

Στους Αμερικανούς προτάθηκε να μας νοικιάσουν με leasing ισάριθμα αεροσκάφη με αυτά που θα πουλήσουμε στους Βούλγαρους (οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 6 - 8 F-16). Η κυβέρνηση επέμεινε τη συντήρηση και τις αναβαθμίσεις των αεροσκαφών να τις αναλάβει η ΕΑΒ, ώστε να αναβαθμίσει τον ρόλο της σε επισκευαστικό hub για αερoσκάφη τύπου F-16 στη Βαλκανική. Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Βούλγαροι βλέπουν θετικά τη συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μόνη ένσταση προέρχεται από την Πολεμική Αεροπορία, που θα ήθελε τα αεροσκάφη που θα νοικιαστούν να είναι τουλάχιστον Block 52. Ωστόσο το αίτημα προσκρούει στην άρνηση των Αμερικανών να τα ενοικιάσουν. Αν κλείσει η συμφωνία, αναμένεται να επιφέρει όφελος αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων για την ελληνική οικονομία και την ΕΑΒ. Στο υπουργείο Αμυνας μάλιστα θεωρούν ότι θα μπορούσε να καλυφθεί έτσι ένα σημαντικό μέρος του κόστους για την προγραμματισμένη αναβάθμιση των ελληνικών F-16.

Category: , , ,

18 σχόλια

  1. Ανώνυμος says:

    Για να καταλάβω.....θα πουλήσουμε 52άρια ή 30άρια???Και γιατί δεν τα πουλάνε απ'ευθείας οι Αμερικάνοι???......κάτι δεν πιάνω καλά.....gloc

  2. Αν και δεν αναφέρεται πιθανότατα μιλάμε για Block 30 (υπάρχει σχετικός "ψίθυρος" τα τελευταία 3 χρόνια). Για την πρόταση μίσθωσης που αναφέρει ο Π. Γαλιάτσος ίσως έχει γίνει λάθος και η ΠΑ να επιδιώκει leasing αεροσκαφών Block 50.

    Για το Β' ερώτημα υπάρχει το προηγούμενο της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας και του Βελγιου. Κάποια άλλη πληροφορία πέραν των όσων αλλιεύουμε από ανοικτές πηγές δεν μπορούμε να έχουμε.

  3. Ανώνυμος says:

    Οι Βούλγαροι θέλουν οκτώ με 10 αεροσκάφην, πιθανότατα F-16 ή Eurofighter.
    Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν συχνά δημοσιεύματα για εμπλοκή ΕΑΒ ή ΤΑΙ σε περίπτωση επιλογής του F-16. Το Leasing, αν ισχύει, θα μπορούσε να έχει πιθανώς σχέση με την μη απόκτηση της option του PXIV.

    Orion

  4. Vasilis 07 says:

    Αν μιλάμε για Leasing F-16 Block 52 Adv προκειμένου η 116 ΠΜ να έχει σωστή σύνθεση τότε η διαδικασία έχει μια λογική βάση. Δεν βλέπω όμως λογική στην προμήθεια μεταχειρισμένων από την USAF.Τα αμερικάνικα έχουν διαφορετική διαμόρφωση (ανάλογα το block και τον χρήστη).Τί θα προσφέρουν 8-10 F-16 Block 50-52 πέρα από το να επιβαρύνουν την ΠΑ με μια ακόμα υποέκδοση του F-16 ? Εκτός και να μπουν στο σύνολο για γενική αναβάθμιση.

  5. Ανώνυμος says:

    vasilis αμα εκσυχρονισουμε τα f1652+ σε adv η συνθεση της 116 πμ θα ειναι κομπλε...απο την αλλη και τωρα αν τα 31(!) φ16adv χωριστουν σε 2 μοιρες οκ θα ειναι....στο εξωτερικο 12(ΗΠΑ) ειναι η συνθεση μιας μοιρας...βεβαια εκει πετουν τα 10......για τα blc30 τα θεωρω υπερ πολυτιμα τοσο για εκπαιδευτικους σκοπους τοσο και επιχειρισιακους( HIGH fly level) KAI με ενα προγραμματακι εκσυχρονισμου μπορουνε ακομα να δωσουν πολλα(ακομα και με απαρτια των bl50 που θα εκσυχρονιστουν)!!!η Ελλαδα δεν εχει την πολυτελεια να δωσει 32 f16 bl30 μετα και την αποσυρση βτων Α7...ΚΑΙ να παρει 10-12 μεταχειρισμενα.....

  6. Ανώνυμος says:

    Στην περίπτωση εκείνη, επειδή μιλάμε για τη γνώμη που εξέφρασα (πιθανώς ανόητη), στόχος θα ήταν τα F-16CM/DM blk 52. Πρέπει να βρίσκονται σε παρόμοιο επίπεδο με τα PXIII ή IV ενώ αν υπηρετούν στην Ευρώπη, θα ήταν σε εκείνα που πέρασαν από ΕΑΒ. Γι' αυτό ίσως οι ΗΠΑ, αναφέρει το δημοσίευμα, δεν το επιθυμούν. Εννοείται πως αν δεν είναι ένα σενάριο, θα μιλάμε για "leasing" κι όχι Leasing.

    Ξαναλέω, μια εκτίμηση κάνω.

    Orion

  7. Ανώνυμος says:

    παντως πιθανοτερα ειναι να παρουν τα τουρκικα blk30 παρα τα δικα μας...με την ελευσει των φ35 οι τουρκοι λογικα θα κανουν περικοπες στο στολο των φ16 με τα νεοτερα και ελαφρως εκσυχρονισμενα 30αρια να ειναι τα πρωτα που θα πανε για πουλημα....

  8. ο κος Γαλιάτσος γράφει ξεκάθαρα για επαφές με την Ελληνική πλευρα, την εμπλοκή των δύο Υπ.Αμ., ενημέρωση του πρωθυπουργού.... πρόκειται για την τρίτη πηγή που κάνει λόγο για πώληση Ελληνικών αεροσκαφών μετά την Trud
    http://www.aviationlive.org/2014/10/blog-post_10.html
    και την Romanian insider.
    http://www.aviationlive.org/2013/02/block-30.html

  9. Ανώνυμος says:

    εξακολουθω να πιστευω πως ειναι σεναρια και ουδεποτε θα δωσουμε φ16...αλλωστε μεχρι να υλοποιηθει κατι τετοιο τα φ16 blk30 θα πηγαινουν για τα 30αντα......εκτος αν σκεπτονται να εφαρμοσουν προγραμμα εκσυχρονισμου των blk50-52+ kai adv με aesa κτλ και να θυσιασουν τα blk30 με εκσυχρονισμο απο Ε.Α.Β ΚΑΙ να τα πουλησουν...ΕΔΩ που φτασαν τα πραγματα αλλωστε 300 μαχητικα δεν θα εχουμε με την καμμια..........και τα οικονομικα βγαινουν μονο με τετοια ανταλαγματα.ειπαμε η αεροπορια ειναι ακριβο σπορ και για την κατεχεις ετοιμοπολεμη θελει χρημα...θυσιαζεις κατι για να εχεις και να πετυχεις εν τελει το καλυτερο αποτελεσμα...δες εμπλοκη Ε.Α.Β θεσεις εργασιας και εκσυχρονισμο λοιπων αφων και διαθεσιμοτητα σε ανεκτα επιπεδα..

  10. Ανώνυμος says:

    διαβαζοντας το αρθρο της καθημερινης για παραχωρηση 6-8(!!!!) μονο αεροσκαφων εβγαλα το συμπερασμα πως οι βουλγαροι θελουν τα αεροσκαφοι μονο και μονο για εναερια αστυνομευση πραγμα που αλλωστε εχει αναλαβει η ΕΛΛΑΔΑ λογω αδυναμιας της βουλγαριας να εχει διαθεσημα και ετοιμα για τετοιο σκοπο μαχητικα..οπως εγραψα και στο σχολιο μου(9.38)ισως εντασεται σε ενα πακετο με με παραλληλο εκσυχρονισμο των υπολοιπων ελληνικων γερακιων..

  11. Philip says:

    όπως είπα και στο προηγούμενο ποστ
    "Επιθυμούμε εμείς να αποσύρουμε F-16? (θα εννοούν τα Blk 30 αλλά και πάλι...)"
    Δηλαδή εκεί που πάσχουμε στους αριθμούς θα δώσουμε κιόλας;
    Αν τα πουλήσουμε θα μας πληρώσουν οι Βούλγαροι; Αν μιλάμε για 8-10 αεροσκάφη τα υπόλοιπα της 330 τι θα τα κάνουμε; Θα πάρουμε τα αναβαθμισμένα αμερικάνικα f16 ή κάποιο παλιότερο blk που νομίζω πως έχουν και διαφορετική σύνθεση συστήματος αυτοπροστασίας.
    Πολλά τα ερωτήματα...
    Ηλπιζα σε μία αναβάθμιση σαν αυτή που έγραψε και ο φίλος τους Blog.

  12. Ανώνυμος says:

    philip η συνθεση μιας μοιρας ειναι για τα ελληνικα δεδομενα 20 και για τα αμερικανικα 12..η συνθεση της 330μ ειναι 28 μονοθεσια και 4 διαθεσια...θα δωσουμε και διθεσια(???????????)που πασχουμε και βγαζουν ολη τη δουλέια του ΣΜΕΤ?αν πουληθουν και μεινουν 20 αφοι στην 330 στην υπαρχουσα κατασταση για ΣΜΕΤ στα Φ16 kai κατι οπως τα Α7 σημερα(?) γρηγορα χωρις εκσυχρονισμο θα εχουν τεραστια προβληματα υποστηριξης και θα απαξιωθουν οπως σημερα τα Μ2000...γενικα σαν σκεψη παντως και στην τραγικη οικονομικη κατασταση που βρισκομαστε αναγκαστικα παμε σε μικροτερο και αποτε΄λεσματικοτερο σχημα με εξοικονομιση πορων.......ΔΥΣΤΗΧΩΣ

  13. Philip says:

    Εγώ "βλέπω" να βγαίνουμε πάλι χαμένοι κάνοντας τους "καλούς" μόνο και μόνο για πολιτικούς λόγους στα μάτια των Αμερικανών. Γιατί στην τελική να μην πάρει αεροσκάφη απο την USAF η Βουλγαρία;
    Μήπως θα τα παραχωρήσουμε και απλά θα μας πληρώνουν την συντήρηση-εκπαίδευση προσπαθώντας να κάνουμε τους καλούς συμμάχους;
    Μήπως γίνεται για άλλους λόγους και όχι για τα λεφτά;
    Ας σκεφτούμε λίγο τι θα έκαναν οι Τούρκοι σε τέτοια περίπτωση (σίγουρα θα έβγαζαν και κέρδος).

  14. Ανώνυμος says:

    συμφωνω μαζι σου...αλλωστε στην Αριζονα υπαρχουν δεκαδες blk30 αποθηκευμενα..παντως εμεις βλεπουμε απο τον τυπο παντα ενα μερος της ΙΔΕΑΣ πανω στο ζητημα και ΕΝΑ μερος της συμφωνιας χωρις να εχουμε πληρη εικονα στο σε τη κατασταση ειναι τα αεροσκαφοι αν μπορουμε να τα συντηρουμε η ειναι στο εδαφος καθως και αν γινεται η κινηση αυτη για το καλο των υπολοιπων αφων.....παντως στην κατασταση που ειμαστε να τα ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΑ.....

  15. Προ τετραετίας... ένα ενδιαφέρον - ανώνυμο - σχόλιο στο Fox2

    http://www.fox2magazine.net/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/1859-%CE%A3%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%80%CF%8E%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-F-16-block-30-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC%CF%82-block-52M-%20-dash.html

    Αγαπητοί φίλοι, ψάξτε καλύτερα το θέμα.
    Δεν έχει σχέση με τις αμυντικές ανάγκες της χώρας μας, αλλά τις ... οικονομικές ανάγκες κάποιων παρεπιδημούντων το ΥΠΕΘΑ (εμφανιζόμενοι ως σύμβουλοι και "δεξί χέρι" του Υπουργού, και μεταξύ μας έτσι είναι) που μυρίστηκαν ψητό στην Ρουμανία.
    Ω ναι! Είναι οι ίδιοι που καθήλωσαν πριν την ώρα τους τα Mirage F-1 προκειμένου να τα πουλήσουν στον Σαντάμ (τους πρόλαβε ο Μπους-τζούνιορ με την δεύτερη εισβολή στο Ιρακ, την προμήθεια όμως πρόλαβαν και την εισέπραξαν).
    Τώρα, με αφορμή την πρόταση για τα F-16 Block15 της USAF στην Ρουμανία, σκέφθηκαν ότι μπορούν να κοροιδέψουν με τα Block30 της Π.Α. (σκεφθείτε ότι το χρησιμοποίησαν και σαν επιχείρημα προς τους Ρουμάνους!!).
    Πρέπει να βγάλουν χρήμα οι άνθρωποι. Γιατί έχουν στερέψει οι πηγές με τις μίζες στο ΥΠΕΘΑ. No εξοπλισμοί - No money!!
    Αφού δεν μπορούν να βγάλουν από αγορές, σκέφθηκαν ότι είναι ευκαιρία να βγάλουν από ... πωλήσεις!
    Ολα τα άλλα για αντικαταστάσεις με F-16 Block 52 ή M2000-9 είναι η σαντιγύ για να ομορφύνει το γλυκό και να το πλασάρουν στην Κοινή Γνώμη σαν ευκαιρία!!

    Γιώργος



    Δυστυχώς δεν είναι πρωινό-σχόλιο.
    Είναι η πραγματικότητα αυτή που σας αναφέρω. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που κανόνιζαν τις "προμήθειες " προ 2004, που οδήγησαν αργότερα με την άλλη κυβέρνηση τον Σπ. Σπηλιωτόπουλο εκτός ΥΕΘΑ όταν τους έκοψε την πρόσβαση (αφού οι συνεργαζόμενοι "δημοσιογρά φοι" έκαναν "καλή δουλειά"). Οι ίδιοι που η σύζυγός τους "εργάζεται" στο ΑΤΑ (Λάρισα) από την ... Αθήνα κι όταν διαμαρτυρήθηκε ο προϊστάμενός της (ανώτατος αξκος), απλώς αποστρατεύθηκε (να μάθει να διαμαρτύρεται), οι ίδιοι που, που, που ...

    Γι'αυτό σας πρότεινα να το ψάξετε καλύτερα. Εχει πολύ "ζουμί" η ιστορία!

    Γιώργος



    http://www.fox2magazine.net/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/1859-%CE%A3%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%80%CF%8E%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-F-16-block-30-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC%CF%82-block-52M-%20-dash.html





  16. AXEΡΩΝ says:

    Ὅντως ἕνα σχόλιο που θυμᾶμαι και ἐγώ ἀπό τον Γιώργο.
    Και για να εἶμαι εἰλικρινής,ἄν και δέν μποροῦσα να το ψάξω,οὔτε τότε οὔτε τώρα,το θεωρῶ πολύ κοντά στη πραγματικότητα,τουλάχιστον ἀπό την χονδρική εἰκόνα που ἔχω.

  17. Ανώνυμος says:

    ....(αφού οι συνεργαζόμενοι "δημοσιογράφοι" έκαναν "καλή δουλειά")......

    Και τότε και ΤΩΡΑ και πάντα.....τα ίδια. Σίχαμα.


  18. Suggestions from outgoing Defence Minister Shalamanov that Bulgaria might buy used F-16s from Portugal or Greece, or Eurofighters from Italy , prompted Russian Deputy Prime Minister Dmitry Rogozin to tweet: "News from Bulgaria: a certain Shalamanov has convinced Prime Minister Bliznashki to once again betray Russia... in favour of second-hand eagles."

    http://www.bbc.com/news/world-europe-29593405