Ηνίοχος 2014

aviationlive | 4/04/2014 06:34:00 μ.μ. | 0 σχόλια

Patch @ airforce.gr
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται, η διακλαδική άσκηση "Ηνίοχος", την προετοιμασία, το σχεδιασμό και την εκτέλεση της οποίας έχουν αναλάβει το ΚΕΑΤ (Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής) το ΣΟΤ (Σχολείο Όπλων Τακτικής) και η 117 Πτέρυγα Μάχης σε θέματα διοικητικής μέριμνας.

Τιγρείς της 335Μ, δύο από τα F-16 φορούν ατρακτίδιο κατάδειξης AN/AAQ-14

Στον "Ηνίοχο", που διεξάγεται σε παράλληλο χρόνο με την άσκηση "Λαίλαψ" του Πολεμικού Ναυτικού, συμμετέχει μεγάλος αριθμός εναέριων μέσων και από τους  τρεις κλάδους των ενόπλων δυνάμεων, 18 πλωτές μονάδες του Στόλου, μονάδες αντιαεροπορικού πυροβολικού του Στρατού Ξηράς και άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων.

Απ'ότι φαίνεται τo KEAT απέκτησε νέες εγκαταστάσεις...

Το  "λευκό επιτελείο" - υπεύθυνο για την προετοιμασία παρακολούθηση και έλεγχο όλων των δραστηριοτήτων - συγκροτήθηκε πριν από 2 εβδομάδες από την έναρξη της άσκησης. Τριακόσια στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται στην 117 ΠΜ απ' όπου επιχειρούν περισσότερα από 40 αεροσκάφη ενώ σημαντικός αριθμός στελεχών βρίσκεται διεσπαρμένος σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο.


Τα σενάρια της άσκησης χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό, οργάνωση μεθοδικότητα και σταδιακή αύξηση της δυσκολίας...ο  διοικητής του ΣΟΤ, Αντισμήναρχος Γεώργιος Μπόντζιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ρυθμός των επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα πιεστικός, απαιτεί πλήρη τήρηση των σχεδιασθέντων και τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια.

Η άσκηση "Ηνίοχος" πρωτοξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '80, ως μικρής κλίμακας και αφορούσε τη διεξαγωγή αεροπορικών και μεικτών επιχειρήσεων σύμφωνα με το βασικό δόγμα της Πολεμικής Αεροπορίας, το δόγμα μεικτών επιχειρήσεων, το διακλαδικό δόγμα ηλεκτρονικού πολέμου του ΓΕΕΘΑ και τα τότε υφιστάμενα σχέδια.


Για τη διεξαγωγή της άσκησης, το ΣΟΤ και τα αεροσκάφη που συμμετείχαν σε αυτή, μεταστάθμευαν στην 110 ΠΜ χρησιμοποιώντας τις υποδομές του εθνικού κέντρου αεροπορικών επιχειρήσεων του ΑΤΑ, όπου συγκροτείτο το όργανο που ήταν υπεύθυνο για το βέλτιστο συντονισμό και τη σχεδίαση των επιχειρήσεων.
-5

Το 2005 με την εγκατάσταση σύγχρονων μέσων επιτήρησης αεροπορικών επιχειρήσεων στην Ανδραβίδα αποφασίσθηκε η σχεδίαση και ο συντονισμός της άσκησης να υλοποιείται από το ΚΕΑΤ στην 117 ΠΜ και τα αεροσκάφη να επιχειρούν από τις μητρικές μονάδες

Άσσοι

Το Νοέμβριο του 2013 αποφασίσθηκε ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός της άσκησης που έγκειται στην επιτόπου σχεδίαση και εκτέλεση των αποστολών, ώστε να δημιουργείται ένα ρεαλιστικό περιβάλλον που απαιτεί ένα εντατικό και παρατεταμένο ρυθμό επιχειρήσεων σε 24ωρη βάση αυξάνοντας σημαντικά το επίπεδο εκπαίδευσης των συμμετεχόντων.

Σήμερα, η άσκηση "Ηνίοχος 14" για πρώτη φορά περιλαμβάνει έξι ημερήσιες και εννέα νυχτερινές αποστολές με τη συμμετοχή όλων των τύπων αεροσκαφών της ΠΑ σε ιδιαίτερα απαιτητικά σενάρια, που δεν περιορίζονται μόνο στον "αέρα", αλλά συμπεριλαμβάνουν και συνεργασία με επίγειες δυνάμεις (π.χ. κατάδειξη στόχων από άνδρες του ΕΤΑ).

"9"
Στόχος των επιτελών της ΠΑ, η άσκηση Ηνίοχος να καταστεί η πλέον απαιτητική και ανταγωνιστική στην περιοχή της νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου, ώστε να προσελκύσει διεθνείς συμμετοχές.

Κουρσάρος λίγο πριν τη δύση...

Πηγές : haf.gr, in.gr, enikos, parapolitika


Αρκετά βίντεο, από το έδαφος, υπάρχουν στο κανάλι του CCCPSlava

Category: , , , , , , , , , ,

0 σχόλια