Πυρπολητής 8/13

aviationlive | 10/16/2013 10:54:00 μ.μ. | 4 σχόλια

(C) GEETHA
Έπρεπε να περάσουν χρόνια για να παρακολουθήσει Έλληνας πρωθυπουργός εκ του σύνεγγυς μια άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Αντώνης Σαμαράς, επιβαίνων της φρεγάτας ΣΑΛΑΜΙΣ (F455), είχε σήμερα την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το υψηλό επίπεδο της επιχειρησιακής ικανότητας και ετοιμότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, παρακολουθώντας την άσκηση «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ 8/13» της Διακλαδικής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης που διεξήχθη υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες στη νησίδα Δοκό.

(C) GEETHA

Στην άσκηση συμμετείχαν 4 μαχητικά F-16 Βlock52M, 2 μαχητικά Mirage-2000, 2 αναγνωριστικά RF-4E, 1 μεταγωγικό C-130H, 1 ΑΣΕΠΕ EMB-145H, 1 ελικόπτερo CH-47SD Chinook, οι φρεγάτες ΥΔΡΑ (F452),  ΑΙΓΑΙΟΝ (F460) και ΚΑΝΑΡΗΣ (F455) με τα οργανικά τους ελικόπτερα, οι πυραυλάκατοι ΔΑΝΙΟΛΟΣ (P68), ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ (P70), ΜΠΛΕΣΣΑΣ (Ρ21) και ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ (Ρ24), το υποβρύχιο ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ (S117), η κανονιοφορος ΝΑΥΜΑΧΟΣ (Ρ19) καθώς και τα πλοία ταχεία μεταφοράς ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ (L-180) και ΚΕΡΚΥΡΑ (L-182). Η Διακλαδική Διεύθυνση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) συμμετείχε, παρουσία του Διοικητή της, με τμήματα της Ζ΄Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών, του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών και Ομάδες Ανορθοδόξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών. Το Λιμενικό Σώμα συμμετείχε με Ομάδα Ειδικών Επεμβάσεων της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, ένα ταχύπλοο περιπολικό σκάφος και ένα ελικόπτερο προκειμένου να πραγματοποιηθεί αναγνώριση ατόμων επί της νήσου.Mετά το πέρας της άσκησης, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο να μεταβιβάσει τα θερμά του συγχαρητήρια στα τμήματα που συμμετείχαν και να τους χορηγηθεί πενθήμερη τιμητική άδεια ενώ δήλωσε τα εξής: «Αυτή η δύσκολη και απαιτητική διακλαδική άσκηση, επιτυχημένη άσκηση, δείχνει το υψηλό φρόνημα, την ετοιμότητα, την αποφασιστικότητα και την αρτιότητα των ενόπλων δυνάμεων. Και σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει ο τόπος μας γεμίζει όλους με υπηρηφάνεια».

(C) GEETHA

Την άσκηση παρακολούθησαν μαζί με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος, η ΑΝΥΕΘΑ Φ. Γεννηματά, ο ΥφΕΘΑ Θανάσης Δαβάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Δημήτριος Μπαντιάς, ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος, ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Οικονόμου, μέλη της Διαρκούς Επιτροπή Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής καθώς και ΑΚΑΜ ξένων χωρών. Το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία και έρχεται σε απάντηση όλων των γελοίων δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών που αποτιμούν κάθε δραστηριότητα των Ενόπλων Δυνάμεων με οικονομικούς όρους ή την αποδίδουν σε …πολιτικές σκοπιμότητες. Η επίδειξη ισχύος, η επιχειρησιακή εκπαίδευση και η ενίσχυση του φρονήματος του προσωπικού είναι προφανώς ψιλά γράμματα γι΄αυτούς.  



Πηγή 

Category: , , , , , , ,

4 σχόλια

  1. Manolis says:

    Tι κουβαλαει το Μπλοκ-52Μ?

  2. CFT και κοιλιακή δεξαμενή, δεν βλέπω οπλισμο.

  3. Manolis says:

    DB-110? Yπηρχαν και RF-4 στην ασκηση...

  4. Ο τύπος (Καθημερινή, Έθνος κοκ) γράφει :

    Στην άσκηση συμμετείχαν 4 φρεγάτες (Σαλαμίς, Ύδρα, Κανάρης, Αιγαίο), 4 πυραυλάκατοι (Γρηγορόπουλος, Δανιόλος, Μπλέσσας, Καβαλούδης), η κανονιοφόρος, Ναυμάχος, το υποβρύχιο Αμφιτρίτη, 2 αερόστρωμνα (Κέρκυρα και Κεφαλληνία), 4 αεροσκάφη F-16, 2 Mirage-2000, 2 φωτογραφικά Φάντομ, ελικόπτερα Σικόρσκι, Σινούκ και Απάτσι, 1 ιπτάμενο ραντάρ, τμήματα ειδικών δυνάμεων (της Ζ ΜΑΚ και αλεξιπτωτιστές της 2ας ΜΑΛ), καθώς και μοίρα υποβρυχίων αποστολών και πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος.

    Έκανα update στην ανάρτηση από το link του strategy